Har du svært ved at indrette eller skabe hjemlighed og personlighed i din stue? Her er der inspiration til stemning, nærvær og samvær så du kan slappe af og hygge dig når du er alene eller har gæster.

TEGN STUEN

Find et stykke papir og tegn hele rummet op. På denne måde undgår du forkerte beslutninger og køb af møbler, som ikke passer i din indretning eller har forkerte mål i forhold til den plads der er til rådighed. Det giver dig mulighed for at rykke rundt på interiør uden at det er hverken tidskrævende eller hårdt arbejde.

PERSONLIGHED

I stuen kan du finde din stil ved at kigge på billeder, kunst og møbler på nettet. Skab stemning ved hjælp af farver – mal eksempelvis en eller flere af dine vægge. Print eventuelt egne billeder ud i stort format, hvis der ikke er budget til malerier, litografier eller plakater. Find de yndlings ting frem der betyder allermest for dig eller fremkalder gode minder. Køb ikke nødvendigvis det hele i butikkerne, men tag på loppemarked og undersøg om der er møbler, kunst eller andet der enten giver dig inspiration eller som passer ind i stuen med det samme.

HJEMLIGHED

Skab en indretning du føler dig hjemme i og som passer til dig og din personlighed. Om det er mørke farver, pastelfarver, jordfarver eller tapet der virker afslappende, er kun noget du selv ved og mærker. Hvilke materialer kan du lide? Hvilke former? Et lille tip er at kigge på billeder af hotelværelser, der ofte er meget forskellige i stil. Du kan også tilføje farve ved hjælp af lamper, glas, tæpper, keramik etc.

SAMTALE

Stuen behøver ikke kun være et sted, hvor du ser tv. Du kan sagtens indrette efter samvær og samtale. Sørg for at tv’et enten står på et rullebord eller en kommode med hjul, så du kan vælge det til og fra. Har du en stor stue med meget plads, kan du indrette et ekstra sofaområde. Sæt to sofaer overfor hinanden og skab derved en intim stemning, hvor alle der sætter sig er tilstede i samtale og samvær uden forstyrrelser.

LYS

Vores humør og energiniveau kan ændres ved at bruge lys bevidst. Et rum kan på samme måde ændre karakter ved hjælp af lys. Overvej derfor dine muligheder i forhold til dagslys og vinduer, men også hvilke lampetyper der skal være og hvor de skal placeres. Indret dig så du sidder nær vinduer. På den måde bliver du eksponeret for mere dagslys, end hvis du sidder i en lænestol i et mørkt hjørne. For ikke at lukke alt lys ude om sommeren, kan du hænge lette og lyse gardiner op, som kan skærme for solen uden at lukke helt af for den. Brug eventuelt spejle hvis det giver mening – de kan reflektere lyset rundt i rummet og skabe dybde.

GRØNT

Planter kan være med til at skabe en afslappet, hyggelig stemning og give stuen karakter og liv. Der er mange grønne planter der er nemme at holde, så du ikke behøver at vande og pleje dem hver dag.

BRUG RUMMET

De fleste placerer deres møbler op af væggene. I mange tilfælde kan det skabe mere rum og luftighed i en stue, når de flyttes ud i midten af rummet – dette kræver selvfølgelig en lidt større stue. Placering af møblerne væk fra væggene, kan imidlertid give en fornemmelse af, at rummet er større – også i en lidt mindre stue.